Tips om het hoofd koel te houden tijdens warme zomerdagen

Velen hebben er maanden naar uitgekeken.. Zomerse temperaturen!

Maar de zomer heeft echter ook nadelen. Een warme vochtige lucht zorgt soms voor meer kortademigheidsklachten bij long- en hartpatiënten en de pollen in de lucht kunnen weer voor veel allergische reacties zorgen bij hooikoorts- en astmapatiënten.

Warmte hoeft overigens geen reden te zijn om te stoppen met bewegen. Een stukje fietsen of zwemmen kan prima bij hoge temperaturen. Maar wie intensief wil buitensporten kan beter wat voorzorgsmaatregelen treffen.

Daarom een aantal tips om het hoofd koel te houden tijdens warme dagen:

- Vermijd de felle middagzon tussen 12:00 en 15:00 uur.

- Kies je locatie: een zachte ondergrond geeft minder warmte af dan verharde wegen. In de schaduw houd je het natuurlijk ook langer uit. Slimmeriken onder ons kiezen natuurlijk gewoon de sportschool met airco of beter; het bos.

- Pas je trainingsniveau aan. Zorg dat je qua inspanning niet op de top van je kunnen zit, maar doe het rustig aan.

- Bouw het langzaam op. Je lichaam went aan de warmte, dus aan het eind van de zomer kun je waarschijnlijk beter tegen de hitte dan op de eerste zomerse dagen.

- Draag een wit petje of hoedje tegen de zon. Vermijd donkere kleuren, deze zorgen dat je hoofd juist eerder opwarmt.

- Kies goed ventilerende kleding waar de wind doorheen kan en waarin je goed kunt zweten. Ook hier hebben lichte kleuren de voorkeur.

- Drink veel en vóórdat je dorst hebt. Je verliest heel wat vocht en dit moet je op tijd aanvullen. Neem dus regelmatig een drinkpauze.

- Kies liever geen koffie, thee of alcohol als dorstlesser, maar kies voor water of een aangelengde sportdrank. Met deze laatste vult u ook het tekort aan mineralen aan.

- Bij ernstige hooikoortsklachten kan tapen zinvol zijn om uw klachten te verlichten. De therapeuten van FysioRijnwaarden kunnen u daarbij helpen!

- Last but not least: elke dag en elk lichaam is weer anders, dus er bestaat geen gulden regel. Gebruik altijd je gezond verstand en luister naar je lichaam!