Sportief wandelen

een ideale activiteit voor iedereen

Sportief wandelen is een ideale activiteit voor iedereen die aan zijn of haar fitheid wil werken. Jong en oud, actief of inactief, supergezond, geblesseerd of met een chronische aandoening. 

Meer dan gewoon wandelen

Sportief wandelen is meer dan gewoon wandelen. U hoeft er geen moeilijke technieken voor te leren. Het enige wat u nodig heeft zijn goede schoenen en geschikte kleding. U draagt bij voorkeur kleding die gemakkelijk en comfortabel zit. Bij regenval volstaat een regenpak en een hoofddeksel ter bescherming. Bij zeer extreme weersomstandigheden wordt er niet getraind. Dit kan zijn bij ijzel of hevige regenval die gepaard gaat met veel wind.

Sportief wandelen is voor iedereen geschikt om de conditie te verbeteren. Het is heel eenvoudig. Wandelen in een gevarieerd tempo met vrije armbewegingen. U stapt flink door, maar raakt niet buiten adem en forceert niets. Tijdens de training worden intensieve wandeloefeningen ingebouwd. Daardoor kan sportief wandelen net zo pittig zijn als een stuk hardlopen.

De training

Een training sportief wandelen duurt een uur en bestaat meestal uit een warming-up, een stuk stevig doorwandelen, loopoefeningen, tempowisselingen en uitlopen.

De trainers geven tijdens de training technische aanwijzingen en leren u uw eigen grenzen te herkennen en erkennen. En natuurlijk is het behalve inspannend ook gezellig, er is altijd tijd voor een praatje.

Eventueel kunt u tijdens het wandelen gebruik maken van nordic walking stokken. Dit zou bij bijvoorbeeld balansproblemen een goede ondersteuning kunnen vormen, en als u al gewend bent om met nordic walking stokken te lopen en dit graag wilt doorzetten is dat mogelijk. Onze fysiotherapeuten kunnen u de juiste instructies geven om de technieken goed onder de knie te krijgen.

Clinics

In de clinic kunt u kennis maken met sportief wandelen en de technieken leren in vier bijeenkomsten. Zodoende zit u niet aan een langdurige en dure cursus vast.

Na de clinic kan het wandelen voortgezet worden in een groepje met een vrijwilliger die als contactpersoon fungeert. De contactpersoon houdt met ons contact voor het overzicht van de deelnemers, bij vragen, extra training, of bij nieuwe aanmeldingen.

Eén van de voordelen dat u begeleid wordt door een fysiotherapeut, is dat wij goed kijken naar uw mogelijkheden in relatie tot uw gezondheid. U krijgt waar nodig specifieke adviezen, zodat het sportief wandelen goed is voor uw individuele gezondheid. Verder zult u bijvoorbeeld niet in een groepje worden geplaatst waarbij het tempo gemiddeld boven uw mogelijkheden ligt. 

Wij maken onderscheid in groepjes met een laag, matig en fors tempo, zodat u met een groepje op pad gaat waarbij de wandelsnelheid ongeveer bij de uwe past.

De clinic sportief wandelen bestaat uit vier bijeenkomsten van een uur, met minimaal vijf en maximaal acht deelnemers. De training wordt verzorgd door psychosomatisch fysiotherapeut (tevens sportief wandeltrainer) Hester van Blokland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hester.