A-specifieke lage rugklachten

Lage rugklachten komt bij 5 % van de bevolking voor, ongeveer 25 % van alle patiënten die zich melden bij de fysiotherapeut heeft last van rugklachten. We spreken over a- specifieke lage rugklachten wanneer er geen specifieke lichamelijke oorzaak te vinden is.

We spreken over specifieke lage rugklachten wanneer er een lichamelijke oorzaak te vinden is, zoals bijvoorbeeld compressie (=druk) op ’n zenuw, trauma, infectie, osteoporose (= botontkalking), tumor, wervelafwijkingen, e.d.

In de praktijk blijkt 90% van de rugklachten a- specifieke zijn.
Ons bewegingsprogramma richt zich op de a specifieke lage rugklacht.

Ons bewegingsprogramma

In ons bewegingsprogramma maken we o.a. gebruik van fysio- manuele therapeuten, die vanuit de deskundigheid op het terrein van gewrichtsfunctie, spier- en zenuwstelsel de voorwaarden scheppen voor een goed herstel. Indien nodig hebben we de mogelijkheid om psychosomatische fysiotherapie in te schakelen voor de psychische ondersteuning. In het eerste vraaggesprek zullen ook een aantal tests en vragenlijsten worden afgenomen om een beeld te krijgen van de klacht en hulpvraag.

Nadat het lichaam zo optimaal mogelijk functioneert is het tijd om de stabiliteit en de belastbaarheid van de rug te trainen. Gedurende 24 trainingen worden o.a. de volgende doelen gesteld:

  • Optimale stabiliteit en mobiliteit (=beweeglijkheid) van de wervelkolom tijdens activiteiten in het dagelijks leven, arbeid en sport
  • Verbetering van de algemene conditie
  • Vermindering van pijnklachten en beperkingen in het dagelijks leven
  • Verbetering van de kwaliteit van leven
  • Voldoen aan de Nederlandse Norm voor gezond Bewegen

Na de trainingscyclus wordt een evaluatiegesprek gepland om de testen en vragenlijsten te herhalen om verbetering zichtbaar te maken. Daarna worden er nog twee evaluaties gepland na 6 en 12 maanden om een blijvende leefstijlverandering te behouden.

Verbeter de kwaliteit van uw leven en meld uw aan bij Fysio Rijnwaarden.