Bekkenfysiotherapie
Behandeling van bekkengerelateerde klachten

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in de buik, lage rug, bekken en bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut richt zich op het voorkomen en verhelpen van klachten in dit gebied, bij zowel mannen als vrouwen.

Bekkenfysiotherapie 1

Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodemspieren en de bekkenorganen zijn sterk aan elkaar gekoppeld, en beïnvloeden elkaar sterk. 

Tot het gebied van de bekkenfysiotherapeut horen
  • Ongewild urineverlies en/of verlies van ontlasting 
  • Pijn in de onderbuik of lies
  • Pijn rond de anus of geslachtsdelen
  • Obstipatie
  • Bekkenpijn en lage rugpijn rond of na een zwangerschap
  • Bekkeninstabiliteit
  • Bekkenklachten voor of na operaties in het buik- of bekkengebied 
  • Pijn bij gemeenschap (dyspareunie) 
  • Verzakking van organen 

De eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht middels een vraaggesprek en een onderzoek. Er wordt op verschillende manieren onderzocht waar het probleem vandaan komt; houding, problemen tijdens bewegen, problemen vanuit de organen of functiestoornissen vanuit de bekkenbodemspieren. 
Indien nodig kan er een inwendig bekkenbodem functie onderzoek uitgevoerd worden, dat gericht is op het functioneren van het bekken, de bekkenbanden en de bekkenbodemspieren. Hier vraagt de bekkenfysiotherapeut altijd toestemming voor. 

Behandeling

Op basis van het onderzoek wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. Dit kan bestaan uit adviezen en uitleg, maar ook gerichte oefeningen om uw klachten te verminderen.

Bekkenfysiotherapie voor vrouwen

Het bekken heeft een belangrijke functie in het vrouwelijk lichaam. Een zwangerschap kan bijvoorbeeld belastend zijn voor het bekkengebied. Er verandert veel in je bekkengebied in korte tijd. Vaak gaan bekkenklachten na de bevalling vanzelf weer over. Maar het kan ook zijn dat je pijn of andere klachten blijft houden. 

Bekkenfysiotherapie voor mannen

Klachten in de bekkenbodem. “Dat is toch iets voor vrouwen? Mannen hebben daar toch geen last van?” Dit idee bestaat bij veel mannen, maar is alles behalve waar. Blijf niet lopen met klachten aan je bekkenbodem! We kunnen je snel en effectief helpen met bekkenfysiotherapie.