Claudicatio Intermittens
De behandeling van etalagebenen

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een vaatziekte. De slagaderen in het been zijn vernauwd, wat pijn, kramp of een doof/vermoeid gevoel in het been kan geven. De klachten worden erger bij inspanning, bijvoorbeeld door lopen. Dit komt doordat de spieren te weinig zuurstof krijgen vanwege de vernauwing in de slagaderen in het been.

Actieve groep mensen rent water in

De klachten nemen weer af in rust, bijvoorbeeld door even stil te staan. De spieren komen dan tot rust en het zuurstoftekort in de spieren wordt weer aangevuld.

Behandeling van claudicatio intermittens

Etalagebenen worden veelal behandeld met beweegtherapie onder begeleiding van een therapeut, in combinatie met leefstijladviezen. Door meer te gaan bewegen, wordt de bloedtoevoer naar de spieren in de benen verbeterd en daardoor nemen de klachten af. 

De leefstijlbegeleiding is belangrijk om de beweegtherapie effectiever te maken, daarnaast is een gezonde leefstijl van belang om te voorkomen dat mensen problemen in andere delen van het lichaam krijgen. De vernauwingen kunnen namelijk ook in andere delen van het lichaam voorkomen. 

Belangrijke adviezen op het gebied van leefstijl zijn voldoende bewegen, stoppen met roken en gezonde voeding. 

Hoe lang duurt de behandeling?

De gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding duurt 12 maanden. Afhankelijk van het doel wordt er een individueel plan gemaakt. 
Gedurende het traject wordt er meerdere malen een meting uitgevoerd om te kijken hoeveel vooruitgang er geboekt wordt.

Vergoedingen

Gedurende 12 maanden krijgt u 37 behandelingen vergoed uit het basispakket. Hiervoor heeft u wel een verwijzing nodig!