Bekkenfysiotherapie voor vrouwen
Pijn in je bekkengebied kan vele oorzaken hebben

Het bekken heeft een belangrijke functie in het vrouwelijk lichaam. Een zwangerschap kan bijvoorbeeld belastend zijn voor het bekkengebied. Er verandert veel in je bekkengebied in korte tijd. Vaak gaan bekkenklachten na de bevalling vanzelf weer over. Maar het kan ook zijn dat je pijn of andere klachten blijft houden. Het is daarom raadzaam om een bekkenbodem check te doen.

Bekkenfysiotherapie 3

Bekkenklachten hebben bovendien lang niet altijd te maken met een zwangerschap. Pijn in je bekkengebied kan vele oorzaken hebben. En het kan je dagelijks leven enorm beperken. 

Urineverlies of ontlastingsverlies

Herken je dat? Dat je bij niezen, hard lachen of bijvoorbeeld sporten wat urine of ontlasting verliest? Of dat je ineens erg nodig naar het toilet moet, maar net niet op tijd bent? 
Problemen als urineverlies of ontlastingsverlies komen vaak voor bij vrouwen. Vooral als je net bent bevallen kan het zijn dat je hier nog even hinder van ondervindt. Oefeningen kunnen je helpen je bekken en bekkenbodem te versterken. Daardoor zijn urineverlies en ontlasting verlies sneller verholpen.  Ook als je ouder wordt, kunnen problemen met het ophouden van urine of ontlasting een grotere rol gaan spelen. 
Als je bedenkt dat je bekkenbodem in de loop van je leven veel te verduren heeft gehad, kun je het vast beter plaatsen. De spieren in je bekkengebied verslappen bovendien naarmate je ouder wordt door hormonale veranderingen, met alle gevolgen van dien. Het goede nieuws is dat je deze spieren kunt trainen.

Pijn in de onderbuik of liespijn

Pijn in de onderbuik of de lies wordt vaak weggeschreven als vage klachten die met wat rust wel weer overgaan. Maar dit is onterecht! Het kan goed zijn dat liespijn of onderbuikpijn wordt veroorzaakt door bekkenproblemen. Dit veroorzaakt pijn rondom de bekkenbodem en straalt uit naar de onderbuik of liezen. De pijn kan verergeren door een onverwachtse beweging, of juist door lang zitten of staan. Het maakt dat je je behoorlijk onthand kunt voelen. 
Bekkenproblemen als deze kunnen meestal goed verholpen worden door een specialist. Een intakegesprek met een onderzoekje leveren je vaak al veel inzicht en een duidelijk behandelplan op.

Obstipatie

Obstipatie komt voor bij maar liefst 30% van de Nederlandse bevolking. We spreken van obstipatie als je minder dan 3 keer per week naar het toilet kan en de ontlasting dan ook hard is. Vaak hoor je dat de oplossing zit in het eten gezonde voeding, voldoende vochtinname en beweging. Maar wellicht doe jij dit al en loop je nog steeds rond met een harde pijnlijke buik en een opgeblazen gevoel. Obsitpatie heeft vaak ook heel andere oorzaken. Een verstoring in de werking van de bekkenbodemspieren bijvoorbeeld. Te hoge of te lage spierspanning van de bekkenbodem zorgt er voor dat er ontlasting achterblijft in de endeldarm. Deze raakt verstopt, met obstipatie tot gevolg.

Pijn bij gemeenschap (dyspareunie)

Maar liefst 20% van de vrouwen ervaart wel eens pijn tijdens het vrijen. Een op de twintig heeft dit zelfs regelmatig. De pijn zorgt ervoor dat je minder zin kunt hebben in seks, maar ook andersom.
Er zijn veel mogelijke oorzaken voor vaginistische pijn en deze kunnen zowel fysiek als psychisch van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een schimmelinfectie of ontstekingen in de blaas of schede. Herstel na een operatie of moeizame bevalling. Maar ook endometriose, spiraal, seksueel trauma of een verzakking van de vagina kunnen pijn veroorzaken. De pijn zelf veroorzaakt bovendien weer nieuwe klachten, zoals te hoge spanning van de bekkenbodemspier. Hierdoor beland je dus al snel in een vicieuze cirkel.
Er zijn twee soorten vaginistische reacties: dyspareunie en vaginisme. Bij dyspareunie veroorzaakt het inbrengen van een penis, vinger of tampon pijn in de vagina, of dieper van binnen. Meestal komt dit door een te hoge spierspanning of een coördinatieprobleem van de bekkenbodem. Bij vaginisme is het onmogelijk om iets in de vagina in te brengen. Soms wordt dit veroorzaakt door pijn bij het vrijen. Maar soms treedt er ook een vaginistische reactie op als je een tampon, vinger of speeltje inbrengt.
Zowel vaginisme als dyspareunie kunnen je plezier in seks enorm beperken. Het is daarom belangrijk er hulp bij te zoeken.
Is de oorzaak van jouw pijnklachten een (seksueel) trauma, nare ervaring tijdens medisch onderzoek of een moeizame bevalling? Maak dit dan vooral bespreekbaar. 

Verzakking van organen

Elk orgaan in ons lichaam heeft een unieke plek. Helaas kan het gebeuren dat de organen in de onderbuik verzakken. Verzwakking van de spieren is vaak de oorzaak. En als het ene orgaan verzakt, zakt het volgende meestal gelijk mee.
Bij een voorwandverzakking bijvoorbeeld, is de blaas naar beneden gezakt in het bekken. Je kunt dit inwendig voelen als een bal in de vaginawand. Door de verzakte blaas, kantelt ook de vagina naar voren en beneden.
De gevolgen van een verzakking zijn vervelend en pijnlijk. Het zorgt bijvoorbeeld voor een gezwollen onderbuik of het gevoel van een zware bal tussen je benen. Maar ook problemen met uitplassen komen geregeld voor, ongewenst urineverlies, of blaasontstekingen. De klachten verergeren naarmate de dag vordert en veroorzaken ook hevige vermoeidheid. Je kunt je voorstellen dat dit heel beperkend is bij je dagelijkse bezigheden.